amsterdams
Voor het NK snelschaken gebruiken we het systeem Amsterdams met een kleine aanpassing met het indelingsprogramma Sevilla. Voor spelers die nog geen ervaring hebben met Amsterdams volgt hieronder een korte uitleg over hoe het indelen werkt.
De volgorde waarin de startranglijst wordt gesorteerd is als volgt:
1. FIDE Blitz rating
2. FIDE rating
3. KNSB rating
Bij het normale systeem Amsterdams wordt er de eerste voorronde willekeurig ingedeeld zonder te kijken naar rating. Wij gebruiken een kleine aanpassing op dit systeem door potten te gebruiken waar spelers uitgehaald worden, zoals de UEFA dat doet bij kwalificatiepoules voor landen maar ook voor de Champions League. Het aantal potten is gelijk aan de poulegrootte, dus in dit geval zes. In pot één zitten kanjers als Duitsland, Engeland, Spanje (zeg maar GM’s en IM’s). In pot zes zitten dwergen als Liechtenstein, Gibraltar, San Marino (spelers met een lage rating). Elke groep krijgtwillekeurig één land per pot, dus één van de categorie Duitsland/Engeland/Spanje, en (nul of) één van categorie Liechtenstein/Gibraltar/San Marino. Als het totale deelnemers geen veelvoud van zes is, bevat pot zes minder deelnemers. In plaats van een makkelijke pot tegen San Marino of Gibraltar krijg je een gratis punt als je in een groep van vijf zit.
Na voorronde één wordt er ingedeeld op behaalde punten. In de finale wordt er strikt ingedeeld op stand. Dan gaan we uit van score, gevolgd door score na de derde voorronde. Is dat gelijk dan score na de tweede voorronde. Is dat gelijk dan score na de eerste voorronde.
Zoeken naar een minimaal aantal gelijke paringen is met de tijd die we hebben voor het indelen niet te doen. Er wordt geen enkele poging gedaan om gelijke paringen met gelijke kleur te voorkomen. A-B kunnen dus meerdere keren tegen elkaar spelen met A bijvoorbeeld alle keren wit. We hebben ervaring met dit systeem op het NK Lightning en in de praktijk blijkt dit probleem mee te vallen.
Na het indelen van een groep wordt er binnen de groep naar een zo eerlijk mogelijke kleurverdeling gekeken. De spelers in de groep worden gesorteerd op W-Z en de spelers met de laagste W-Z krijgen de laagste paringsnummers in de groep. Soms kan een vrije partij in de eerste ronde (omdat je in een poule van vijf zat) hierdoor de invloed hebben dat je paringsnummer in het midden uitkomt.
De uiteindelijke tiebreaks bij gelijk eindigen zijn zoals onderstaand. Geldprijzen worden niet gedeeld.
1. Score finalepoule
2. Onderling resultaat finalepoule
3. Score na alle voorronden
4. Score na alle voorronden -1 (etc)
5. SB finalepoule